Меню Закрити

Нова освітня програма – “Харчова хімія та експертиза”

До уваги батьків та майбутніх абітурієнтів!

Національний університет «Львівська політехніка» у 2023 році вперше в Україні розпочинає набір на нову освітню програму «Харчова хімія та експертиза» спеціальності 102 Хімія, яка адаптована до освітніх програм кращих університетів Європи (Німеччина, Франція, Бельгія, Данія, Іспанія тощо).

Освітня програма «Харчова хімія та експертиза» готує студентів до безлічі професій у державному та приватному секторі, вони будуть вивчати хімію, біологію, фізіологію та психологію харчування, а також те, як це впливає на здоров’я та поведінку людини, оволодіють методами експертизи, аналізу та визначення якості продуктів.

Студенти дізнаються про розробку, виробництво та споживання продуктів харчування поряд із нормативними документами та вимогами щодо експертизи та аналізу харчових продуктів, косметичних засобів та інших споживчих товарів.

Харчові хіміки – це науково підготовлені експерти у спеціальній галузі хімії, яка насамперед прагне захистити споживача. Харчові хіміки в основному працюють з хіміко-аналітичними методами, а також з біохімічними та мікробіологічними процесами. Основними їх завданнями є:

  • визначення складу найскладніших харчових продуктів та їх сировини, постійне розширення знання про них;
  • дослідження реакцій інгредієнтів харчових продуктів під час зберігання, приготування та обробки. Використання цих знань для постійного покращення якості продуктів;
  • перевірка типу, чистоти та принципу дії харчових добавок і забезпечення їх оптимального та безпечного використання;
  • виявлення небажаних природних компонентів, а також слідів шкідливих залишків та домішок у продуктах харчування та питній воді, визначення джерел можливих забруднень та їх усунення;
  • постійний розвиток доступних та ефективних методів для отримання максимально надійних та значущих результатів аналізів;
  • всебічна оцінка отриманих результатів випробувань з погляду харчового та екологічного законодавства.

Після базової підготовки з біології, математики, фізики та хімії основна увага в курсі приділяється харчовій хімії та хімічному аналізу. На різних практичних курсах буде можливість самостійно застосувати основні методи аналізу та новітні біоаналітичні методи, визначати наявність природних компонентів, а також небажаних слідів шкідливих залишків і домішок у їжі та питній воді. Важливим аспектом є також вплив їжі на організм людини, тому фізіологія харчування та токсикологія також є частиною навчання. Крім того, у навчальній програмі є мікробіологія, харчові технології, харчове законодавство, хімія харчових добавок та інші цікаві дисципліни.

Навчання за освітньою програмою надасть базові знання для розробки нових методів виробництва, обробки та збереження харчових продуктів, а також для експертизи та перевірки того, чи харчові продукти відповідають вимогам законодавства, мають зазначену якість і чи є вони підробленими, зіпсованими або шкідливими.

Зацікавлених осіб просимо звертатися за тел. (067)6729650 та (066)3027921
або на кафедру органічної хімії Львівської політехніки:
79013, м. Львів, пл. Св.Юра 3/4
E-mail: okh.dept@lpnu.ua

Запрошуємо на навчання!