Меню Закрити

Участь ІХХТ у Днях європейської спадщини

З 11 до 13 вересня 2020 року у Львові відбулися ювілейні десяті Дні європейської спадщини, які ще у 1991 році започаткувала Рада Європи.

Цього року темою Днів була «Спадщина і освіта: уроки, які варто повторити», а метою – пошук зв’язку між знаннями, традиціями та навичками, які визначають наш край і які можна переосмислити та використати у сучасній та майбутній освіті. Під час проведення Днів львів’янам та гостям міста були відкриті маловідомі локації, до яких зазвичай немає доступу, а екскурсії проводили фахівці з різних сфер.

Інститут хімії та хімічних технологій взяв активну участь в організації Днів європейської спадщини. Доцент кафедри ХТНР Костянтин Блажівський підготував ілюстровану лекцію «Еволюція хімічної освіти у Львівській політехніці», а керівництвом ІХХТ було організовано екскурсію хімічним корпусом № 9 – найстарішою будівлею, збудованою у 1876 р. для Політехніки.

Відкрив захід директор ІХХТ професор Володимир Скорохода, який розповів про досягнення і перспективи хіміків-політехніків, можливості у підготовці кадрів для науки і виробництва. Костянтин Блажівський детально розказав про заснування та перетворення кафедр і факультетів хімічного профілю від початку заснування нашого університету, про професорів-хіміків зі світовими іменами (Ф. Рохлєдера, А. Фройнда, Ю. Медведського, Р. Залозецького, С. Нементовського, І. Мосціцького, С. Пілята), їхню діяльність у Політехніці і внесок у поступ Галичини, Австрії і Польщі, про умови життя і навчання студентів, стан лабораторій, програми навчання у різні часи. Учасникам цікаво було дізнатися, що серед професорів-хіміків були: президент Польщі, командир загону революційних студентів, відомі громадські діячі.

Після лекції учасники заходу познайомилися з архітектурою та історією хімічного корпусу № 9, розташуванням і станом лабораторій, чимало з яких збереглися у первісному вигляді.